miercuri, 13 noiembrie 2013

Cum ne ferim de pene si cum se repara o pana la bicicleta



      Anul acesta a fost destul de bogat in plimbari cu bicicleta, dar sa nu vorbim acum de faptul ca mai sunt mai putin de doua luni pana se termina 2013 si zapada trebuie sa apara , acesta sper sa nu fie motivul sau cauza care ne va retine de la a face miscare. Vremea este mai capricioasa si aerul mai rece , precipitatiile sunt mai frecvent intalnite in cursul saptamanii iar zilele cu soare mai rare, potecile si aleiile vor fi mai umede si daca se intampla sa fi in nefericita situatie sa faci pana nu o sa-ti placa.
   
      Cel mai des o pana se intampla de la diferite corpuri mai ascutite aflate pe asfalt sau poteci si care perforeaza camera sau anvelopa. O alta cauza poate fi montarea incorecta a camerei, aceasta se poate perfora de la marginile jantei sau cum am intalnit in cateva cazuri , fondul de janta era gresit pozitionat spitele rotii mai lungi decat necesar si camera se perfora in acestea, la off-road sunt si alte cauze care pot perfora o camera sau anvelopa tubeless , acestea se pot sfasia in crengi sau margini taioase ale unor pietre.
      Chiar si o presiune necorespunzatoare in camera de aer poate fi cauza unei pene, ca exemplu: o camera cu o presiune scazuta poate permite jantei sa produca asa numitele "snake-bite-uri" (camera este perforata in doua locuri simetrice survenite in urma impactului dintre bordura cu marginile jantei). Acum ca stim cateva dintre cauzele care pot sa ne produca o pana la bicicleta si sa ne strice buna dispozitie sa vedem cum ne putem feri si cum se repara o pana.
     
     Prima solutie ar fi folosirea unor anvelope cu protectie la pana, acestea sunt oferite in prezent mai de toate firmele pentru toate categoriile de ciclism, de la road pana la cross-country si downhill. Aceste anvelope au mai multe straturi , sunt confectionate din mai multe materiale ce au ca scop impiedicarea diferitelor corpuri ascutite sa perforeze camera, materiale precum kevlar-ul, care este folosit din ce in ce mai des la constructia anvelopelor. Aceste anvelope sunt mai scumpe si mai grele, nu vorbim de performante pentru ca nu este cazul.
     O alta solutie ar fi folosirea benzilor de protectie a camerei, acestea se monteaza intre anvelopa si camera si asigura o protectie suplimentara camerei fara sa permita perforarea acesteia.
     Cea mai buna metoda de protectie impotriva penelor ar fi utilizarea unei solutii antipana,acestea se introduc in camera sau in cazul folosirii anvelopelor tubeless direct in anvelopa. Solutia se poate introduce direct prin valva camerei dupa ce s-a scos in prealabil ventilul sau supapa acesteia si ramane lichida in interiorul acesteia. Aceste solutii se intaresc foarte rapid la contactul cu aerul si astupa aproape imediat orice gaura din camera sau anvelopa, pot spune , dupa ce am folosit aceasta metoda si mi-am "administrat" anvelopelor solutie antipana in urma cu doi ani nu am mai avut nevoie de petice, dar ce facem daca cu toate aceste posibilitati de protectie avem o pana la bicicleta? In cazul acesta trebuie sa stim sa reparam o pana , desi este cea mai frecventa problema aparuta la o bicicleta, multi dintre ciclisti nu stiu sa repare o camera.
     Pentru a repara o camera avem nevoie de o mica trusa care nu trebuie sa lipseasca din dotare in turele sau chiar si plimbarile scurte cu bicicleta si pompa, de ce? Pentru ca o pana se poate intampla oricand si oriunde.
    Aceasta mini-trusa trebuie sa contina: un set de leviere, o bucata de smirghel ,adeziv si petice. Daca avem o roata dotata cu deschidere rapida e simplu, daca nu, este necesar si o cheie pentru scoaterea rotii de pe bicicleta. Am sa detaliez procesul de reparare al penei pentru roata-spate pentru roata-fata este mai simplu.Daca avem o bicicleta cu mai multe viteze este necesar ca prima data sa coboram lantul la primul pinion(cel de langa cadru) acest lucru ne faciliteaza scoaterea rotii, se trage de schimbatorul spate spre inapoi si se scoate roata de pe cadru.
    Pasul urmator este scoaterea anvelopei de pe janta(roata), cu ajutorul levierelor tragem marginea anvelopei peste janta dupa ce in prealabil am scos aerul din camera(se desface valva in cazul in care mai avem o mica presiune roata) si am impins marginile acesteia in canalul central al jantei, se foloseste un levier iar cu capatul curbat al acestuia "agatam" marginea anvelopei , dupa ce am scos marginea acesteia in afara jantei prindem levierul cu capatul in forma de carlig de una dintre spite, cu un al doilea levier scoatem imediat de langa primul marginea anvelopei peste janta, acest procedeu il repetam pe toata lungimea anvelopei pana cand putem scoate intreaga margine a anvelopei in afara jantei, nu este cazul sa scoatem si cealalta parte a anvelopei. Acum avem acces la camera desumflata, valva acesteia este prevazuta cu o mica piulita care o mentine fixata de janta , se desface aceasta piulita si se scoate camera, in cazul anvelopelor tubeless este necesar sa scoatem anvelopa de pe janta.
     In acest moment avem camera/anvelopa scoasa din janta si trebuie sa aflam unde a fost camera/anvelopa intepata si pe unde pierdem aer. In cazul camerei de aer, aceasta se umfla putin si o putem introduce in apa, cautam locul pe unde ies bule de aer si marcam cu un pix sau creta.
     Daca nu avem acces la apa putem umfla camera putin mai mult si o apropiem de buze ca sa simtim aerul care iese din camera. In cazul anvelopei se verifica palpabil pe interiorul acesteia si vizibil dupa intepatura.
     Acum este randul smirghelului, il folosim sa curatam zona intepata urmand sa aplicam peticul.Se scoate aerul complet din camera! In zona curatata, in jurul gaurii aplicam adezivul , in strat subtire, este indicat sa cititi pe ambalajul acestuia timpul recomandat de asteptare intre aplicarea adezivului pe camera si aplicarea peticului, in general este necesar sa asteptam pana cand adezivul aplicat devine putin mat sau aproximativ 5 minute, in acest moment aplicam peticul deasupra si presam puternic.Atentie! aveti grija sa nu atingeti suprafata peticului de alte corpuri sau pielea dvs, acest fapt poate compromite buna lipire a acestuia.Inainte de montare, lasam camera 2-3 minute ca adezivul sa lucreze complet si se verifica lipirea acestuia prin desfacerea foliei de plastic de deasupra. In cazul anvelopei aplicam peticul pe interiorul acesteia urmarind sa fie deasupra gaurii.
      Daca avem nevoie sa fim mai rapizi putem folosi petice rapide fara adeziv, acestea sunt autoadezive, se lipesc instantaneu dar sunt ceva mai scumpe si nu mereu de durata.
     In aceasta clipa avem camera reparata si gata de montaj, se introduce corpul valvei prin gaura aferenta din janta, se prinde piulita si apoi restul camerei dupa ce am bagat 2-3 "pompe" de aer in aceasta, acest lucru ne faciliteaza asezarea acesteia in interiorul anvelopei. Se incepe asezarea anvelopei pe janta cu ajutorul levierelor apasand usor pe marginea acesteia, in caz ca intampinam dificultati se foloseste capatul usor curbat al unui levier , cu ajutorul acestuia tragem fortand usor marginea anvelopei peste janta. La final umflam treptat urmarind marginea anvelopei, mai exact linia de pe desenul acesteia sa urmareasca paralel janta pana avem presiunea indicata pe anvelopa sau presiunea dorita.Fixam roata inapoi pe bicicleta urmarind ordinea inversa demontarii, tragem usor inspre inapoi schimbatorul spate,asezam lantul pe primul pinion , centram roata urmarind ca distanta dintre cadru si anvelopa sa fie egala in ambele parti si strangem piulitele cu cheia sau inchiderea rapida.Acum suntem gata de pedalat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu