joi, 23 ianuarie 2014

Cum ne asiguram bicicleta, masuri de prevenire a furtului.



   Dupa cum spune si titlul articolului de astazi, cum ne asiguram de hotii de biciclete, un "sport" care ia amploare in Romania, tara unde hotii actioneaza in plina zi, in aglomeratii, sub privirile nepasatoare ale trecatorilor.Stim cu totii ca nu poti pleca la cumparaturi cu bicicleta, excludem in acest articol aglomeratia de pe soselele oraselor, lipsa de atentie a soferilor in ceea ce priveste biciclistul si nesimtirea de care dau dovada cei din spatele volanului la acordarea prioritatii. Nu poti pleca la cumparaturi sau oriunde in alta locatie, terasa, cafenea sau fast-food, cum spuneam, nu doar din cauza traficului ci si a lipsei rastelurilor pentru biciclete, ma intreb cate magazine din orasul meu au un astfel de rastel sau loc amenajat ca sa-ti poti lasa bicicleta, asigurata impotriva furtului.
   Antifurtul a devenit pentru unii dintre noi, biciclistii, un accesoriu rar folosit desi este unul dintre cele mai importante dotari ale bicicletei, unii dintre noi nici nu avem unul in dotare, motivul? Traim intr-o societate in care ne este frica sa ne lasam bicicleta legata de un stalp, pentru ca rastel nu avem, sa nu mai spun ca si legata de-ar fi , de un pom sau indicator de pe marginea strazii, atunci cand intri intr-un magazin stai cu ochii, daca poti, pe bicicleta. Orice antifurt e o piedica minora in calea unui hot cu experienta. Am urmarit destule clipuri pe internet din care sa trag concluziile ca pana si cel mai bun antifurt se poate taia in cateva secunde. Traim in Romania, indiferenta fata de lucrul altuia este la ea acasa, nepasarea se vede in fiecare trecator, intr-unul din clipurile urmarite, un grup de studenti au testat atitudinea si reactia pietonilor sau chiar a politiei in privinta unui furt de bicicleta. Dintre toti cei care treceau prin acele imprejurimi nici macar 1% nu misca un deget, nici macar Politia. Desi pe mine si pe multi altii aceste filmulete ne-au speriat, singura metoda care ar putea descuraja sau intarzia un hot este un antifurt bun.
   La procurarea unui antifurt, la cel cu cablu in mod special, verificati sistemul de prindere al acestuia in incuietoare, prin fortare se poate scoate relativ usor din ambutisare. Cel mai recomandat este sa folositi un antifurt U-Turn, construit din metal, acesta este mai greu de taiat sau fortat. La asigurarea bicicletei folositi doua modele , unul cu cablu sau lant, flexibil , cu care sa asigurati roata spate - fata si unul U-turn sa asigurati cadrul(bicicleta) de rastel, gard sau stalp. Conteaza foarte mult felul in care legam bicicleta, putem folosi doua antifurturi U-turn, unul la roata fata si un al doilea la cadru si roata spate.
  La legarea bicicletei intr-un spatiu public, in fata magazinului uitati-va dupa camerele de supraveghere ale acestora, multe sunt pozitionate in fata magazinului, o puteti lega de un stalp sau gard in zona inspre care acestea sunt pozitionate, o camera de filmat poate descuraja un hot. Daca aveti QR-uri la roti este indicat sa va asigurati foarte bine rotile, chiar daca aveti piulite la prinderea rotilor este recomandat sa va asigurati, orice hot poate duce o cheie de 15 in buzunar, tija de sa si saua de asemenea, la multe biciclete sunt cu inchidere rapida, pe acestea le puteti lua cu dvs. in rucsac, la fel procedati si cu alte accesorii precum faruri, stopuri , genti , borsete de cadru sau ciclocomputere, acestea sunt accesorii cu prinderi rapide de cele mai multe ori si costa destul de mult, la o bicicleta scumpa un hot urmareste, chiar daca bicleta ramane, sa plece cu unul dintre aceste accesorii. 
   Mai nou, se folosesc din ce in ce mai des sistemele de monitorizare GPS, in tubul cadrului se monteaza un mic dispozitiv care transmite coordonatele GPS catre telefonul mobil, astfel chiar daca bicicleta va fost furata, aveti o sansa in plus sa o recuperati in urmatoarele ore. Chiar daca unele dintre acestea nu sunt construite special pentru bicicleta, le puteti adapta pentru fixare sub sa sau chiar pe ghidon, chiar daca sunt la vedere un hot poate crede ca este un claxon sau ciclocomputer. 
  Daca va este furata bicicleta, puteti intreba in jurul magazinului, poate cineva a vazut hotul si in ce directie a plecat, contactati Politia. Este indicat sa aveti o poza facuta a bicicletei ,pastrata acasa sau in telefon, o fotografie a seriei cadrului, este situata sub pedalier , pe tubul monoblocului, de asemenea va va ajuta atunci cand gasiti bicicleta, puteti demonstra ca este proprietatea dvs. Duceti-va in targuri in weekend-uri si uitati-va dupa bicicleta dvs, sunt sanse ca hotul sa incerce sa o vanda imediat sau la cateva zile.
   De altfel, cum au luat initiativa si la noi in tara mai nou, un grup de oameni binevoitori din lipsa dovezilor de proprietate a bicicletei si pentru ca unii dintre noi preferam sa le facem custom, au infintat un mic site de inregistrare al bicicletelor, acest site, intitulat Registrul de biciclete, ajuta la inregistrarea acesteia , eliberarea unei dovezi de proprietar si cateva solutii de recuperare al acesteia. 

   De asemenea puteti gasi in unele magazine pe internet dispozitive de alarma sonora pentru biciclete. Acestea se monteaza pe cadru sau tija de sa, sub sa, si se pot activa atunci cand lasati bicicleta in fata magazinului, au trei niveluri de intensitate al alarmei iar la miscarea bicicletei, alarma porneste.
                                   

   Unele persoane se bazeaza pe aspectul neingrijit al bicicletei, sperand ca astfel nu prezinta interes pentru hoti. Nu mizati pe acest fapt, la noi in tara se fura orice, legati bicicleta cat mai la vedere si cat mai bine legata, asigurand toate componentele acesteia. Fiti mereu precauti, hotul actioneaza atunci cand te astepti mai putin chiar si-n cele mai circulate zone.Prin diversitatea sistemelor de asigurare a bicicletelor existente pe piaţă se încearcă o asigurare cât mai bună pentru biciclete împotriva furturilor. Şi cu cât preţul de achiziţie al bicicletei este mai mare, cu atât mai ridicat trebuie să fie sistemul de protecţie. Specialiştii spun că preţul total de asigurare a bicicletei (sisteme antifurt) trebuie să reprezinte 20% din valoarea de achiziţie a acesteia. Totodată trebuie avute în vedere diferite sisteme de asigurare a bicicletei în funcţie de locaţia unde aceasta va fi asigurată.      
   O alta metoda de asigurare a bicicletei, pe langa faptul ca este legata de un stalp, rastel sau gard , pe rotile sau discurile de frana ale acestora se pot monta dispozitive de blocaj al rotii.



  Dacă asigurarea bicicletei se face utilizând sisteme de siguranţă cu un nivel scăzut de calitate, în mod necorespunzător sau în grabă, riscaţi să vă aflaţi în următoarele situaţii:
1. sa ramaneti doar cu roata asigurata
2. sa va fie furata saua de la bicicleta plus tija
3. sa va fie furate rotile
4. sa va fie furate componentele neasigurate.
   Fiti foarte atenti atunci cand va legati bicicleta, oferta de antifurturi este mai mult decat generoasa, exista multe firme ce produc nenumarate modele. In general cu cat e mai scump, cu atat e mai bun. Daca va hotarati sa va cumparati antifurt, decat sa luati unul foarte scump, mai bine alegeti doua mai ieftine, in momentele in care trebuie sa va legati bicicleta, folositi doua antifurturi. Unul gen U-lock cu cheie si unul lung din cablu cu cifru. Ideal e sa fie cat mai diferite pentru ca un eventual hot sa nu stie sa le desfaca pe amandoua sau sa nu aiba timp.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu